Rally Julai 9: Kesan kepada Negara dan Rakyat


July 3, 2011

Rally Julai 9 : Kesan kepada Negara dan Rakyat

Oleh Dr. Chandra Muzaffar

Sangat menyedihkan setelah hampir 54 tahun merdeka, masih terdapat keresahan di kalangan pihak berkuasa berkenaan hak asasi yang merupakan faktor penting dalam fungsi demokrasi.

Mereka terlupa bahawa “hak untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata” adalah kebebasan yang termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan Malaysia. Ia adalah kebebasan yang seharusnya tidak mengancam kesejahteraan masyarakat.

Walau bagaimanapun, seperti mana semua hak dan kebebasan, ungkapan sebenar serta maksud kebebasan berhimpun perlulah mengambil kira konteks dan tujuan di sebaliknya. Dengan mengambil kira tujuan dan maksud inilah, ia menjadi sangat kritikal didalam perhimpunan ‘Perhimpunan 9 Julai’. Terdapat pelbagai dimensi dan pemahaman yang perlu diambil iktibar oleh pihak penganjur dan penyokong perhimpunan BERSIH, termasuklah pihak yang menentang iaitu PERKASA dan Pemuda UMNO.

Isu-isu

1) BERSIH mendakwa bahawa tujuan utama perhimpunan ini adalah untuk menunjukkan kelemahan dan kecacatan dalam sistem pilihan raya kita. Memandangkan pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), usaha itu sepatutnya diteruskan. Pengerusi SPR sedia untuk berdialog. Beliau kini seharusnya secara terbuka menjemput BERSIH untuk meneruskan perbincangan tanpa mengambil kira perancangan untuk mengadakan perhimpunan pada 9hb Julai.  BERSIH  pula perlulah memberi tindak balas secara positif terhadap SPR. Dalam konteks demokrasi yang matang seharusnya peluang untuk berdialog bagi menyelesaikan isu-isu perlulah diambil.

2) Antara lainnya, BERSIH menumpukan kepada isu seperti ‘pendaftaran pengundi secara automatik’ (saya menyokong isu ini) yang mana ia adalah di luar bidang kuasa SPR. Perkara ini memerlukan kelulusan perundangan. Jika BERSIH tidak boleh meyakinkan Barisan Nasional (BN) untuk memperkenalkan undang-undang pilihan raya baru, adakah mereka telah berjaya mendapat sokongan ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) untuk membentangkan Rang Undang-Undang “Ahli Persendirian” melalui reformasi ke atas pilihan raya yang dituntutnya kini? Berapa kalikah Rang Undang-Undang tersebut dibentangkan sejak Mac 2008? Adakah cubaan untuk membentangkan Rang Undang-Undang itu digagalkan oleh Speaker Dewan Rakyat? Memandangkan BERSIH terdiri daripada parti-parti pembangkang yang diwakili di Parlimen, ia sepatutnya menyatakan atau menerangkan kepada orang awam secara terperinci tentang bagaimana ia telah memohon kepada Parlimen sejak tiga tahun lepas agar pembaharuan pilihan raya dibuat.

3) Dalam tuntutannya, BERSIH tidak membezakan proses sebenar pilihan raya daripada proses pilihan raya politik yang lebih besar. Perlakuan proses sebenar pilihan raya di Malaysia semenjak 1959, bermula dari penyelenggaraan daftar pemilih sehinggalah kepada perlindungan integriti kertas undi, sebahagian besarnya adalah adil dan saksama dan mengambil kira bahawa tiada sistem pilihan raya di dunia ini sama sekali tiada kelemahan atau cacat celanya.

Kesimpulan ini telah dibuat oleh Kumpulan Pemerhati Pilihan Raya yang diketuai oleh Allahyarham Tun Suffian Hashim pada Pilihan Raya Umum 1990 (saya adalah salah seorang anggota kumpulan tersebut). Kami juga telah menyatakan bahawa penyalahgunaan kemudahan kerajaan yang sedia ada untuk tujuan kempen dan peranan berat sebelah dari media arus perdana merupakan ketidakadilan di dalam proses pilihan raya — politik yang telah ditunjukkan. Memandangkan perkara itu adalah sahih dan masih lagi belum atau tidak ditangani, BERSIH mempunyai sebab untuk membangkitkan perkara itu.

4) Sekiranya usaha BERSIH adalah berlandaskan keikhlasan untuk memperbetulkan keadaan, seharusnya parti-parti politik yang berada di barisan hadapan di dalam gabungan ini, menjadi contoh seperti mana di negeri-negeri yang berada di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat. Seharusnya mereka ini memastikan kemudahan kerajaan tidak disalahguna di dalam proses pilihan raya atau pilihan raya kecil. Namun di dalam pilihan raya di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah, dikatakan bahawa kerajaan negeri telah menggunakan beberapa sumber-sumber Kerajaan Negeri, secara langsung dan tidak langsung, untuk tujuan kempen mereka. Begitu juga, jika BERSIH mahukan akses yang saksama dan adil kepada media cetak dan elektronik yang cenderung kepada BN, ia juga seharusnya menggalakkan media online yang pro pembangkang agar lebih bersikap adil dan seimbang dalam liputan dan analisis mereka tentang isu politik, memandangkan media secara siber di Malaysia pada hari ini adalah merupakan salah satu sumber maklumat yang penting dan juga palsu.

5) Sungguhpun terdapat beberapa tuntutan BERSIH yang munasabah, kegagalan mereka untuk membuktikan tuntutan-tuntutan ini dalam aspek yang lebih luas telah mencemarkan kredibilitinya. Dengan mengambil kira bahawa terdapat kelemahan dan kepincangan di dalam sistem pilihan raya, Malaysia merupakan salah satu daripada beberapa negara di Selatan Global yang telah mengadakan pilihan raya yang disertai oleh pihak-pihak yang mempunyai ideologi yang berbeza sama sekali semenjak merdeka. Adalah sangat penting untuk diakui bahawa pilihan raya ini adalah bebas daripada keganasan — satu perkara yang jarang sekali berlaku di negara-negara Selatan. Dalam Pilihan Raya Umum Pertama, dua buah negeri telah berada di bawah pimpinan parti pembangkang. Hari ini, empat daripada 13 negeri di Persekutuan berada di bawah pemerintahan pihak pembangkang. Belum pernah lagi di dalam pilihan raya politik Malaysia bila mana pihak pembangkang memerintah dengan kurang daripada 35 peratus undi popular.

Keselamatan

1) Jika isu yang dibangkitkan oleh BERSIH perlu dilihat secara adil menurut pemahaman mereka, maka seharusnya orang ramai juga perlu memberi pertimbangan yang sewajarnya kepada soal keselamatan seperti yang dinyatakan dalam Perkara 10 (2), a, b, dan c Perlembagaan Malaysia. Tidak dinafikan bahawa suhu politik telah meningkat sebanyak beberapa darjah dengan keazaman tiga organisasi untuk meneruskan perhimpunan dan perarakan tanpa permit daripada pihak polis, Pemimpin dua organisasi tersebut juga menerima ancaman bunuh.

2) Terdapat satu lagi perspektif yang perlu dilihat secara kontekstual iaitu kepada persoalan keselamatan yang tidak sepatutnya kita abaikan. Di dalam demonstrasi BERSIH yang pertama pada 10hb November 2007, beberapa orang telah mendapat kecederaan. Terdapat juga beberapa kecederaan semasa demonstrasi Hindraf pada 25hb November dalam tahun yang sama. Hampir kesemua demonstrasi reformasi bermula dari September 1998 sehinggalah pertengahan tahun 2000, terdapat beberapa individu dan anggota polis yang telah mendapat kecederaan.

3) Saya berfikir pada mulanya bahawa penunjuk perasaan “Bersih” seharus dibenarkan untuk berkumpul secara aman di stadium, selaras dengan hak Perlembagaan mereka tetapi saya tidak menyedari bahawa terdapat isu keselamatan yang mengintai di sebaliknya. Jika sekiranya, pilihan untuk berkumpul di stadium menjadi kenyataan, elemen-elemen tertentu di dalam BERSIH, akan menjadikan stadium sama seperti Dataran Tahrir, dengan penunjuk perasaan berkumpul dan berkhemah pada siang dan malam selama beberapa minggu. Perkara ini sudah tentu akan menarik perhatian media Barat untuk berada di sana bagi menggembar-gemburkan lagi situasi. Ini disokong oleh pengaruh kedua-dua pemimpin de facto dan de jure Bersih iaitu Anwar Ibrahim dan Ambiga Sreenivasan yang sememangnya mempunyai hubungan rapat dengan pihak media Barat. Ia akan menjadi ejekan kepada keadilan dan kesaksamaan negara kerana situasi Malaysia tidak kurang bezanya berbanding Mubarak di Mesir atau monarki Arab yang autokratik, yang kini dicabar oleh rakyat mereka. Tiada satu pun di antara mereka adalah pewaris kepada pemerintahan lebih daripada lima dekad yang disahkan melalui pilihan raya politik yang kompetitif.

Impak

Kita juga seharusnya memberikan perhatian kepada kesan perhimpunan dan perarakan 9 Julai kepada pemandu teksi, peniaga, pembeli dan orang awam. Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa perhimpunan ini akan menyebabkan impak yang negatif terutama apabila ia melibatkan tiga kumpulan yang mempunyai agenda mereka tersendiri.

Peniaga dan pemandu teksi di kawasan-kawasan yang terlibat akan kehilangan pendapatan. ekali lagi seharusnya kita belajar daripada sejarah silam/masa lampau. Dalam demonstrasi sebelumnya di Kuala Lumpur, masyarakat di pelbagai lapisan hidup terpaksa menanggung akibatnya.–dipetik dari http://www.themalaysianinsider.com

23 thoughts on “Rally Julai 9: Kesan kepada Negara dan Rakyat

 1. Leaving aside Chandra’s change of mind with regard to his political affiliation, he presents his views cogently. Let us hope Ambiga and her colleagues can put up a rejoinder to this piece and I will be happy to post that on this blog. This will enable us to see both sides of the issue.

  It is not good enough for Ambiga to say that “We are a peaceful movement and we will leave it to the public to judge us by our action. Because Bersih is not about me, it is about the rakyat.” That statement can lead to someone to ask: Does Bersih represent the rakyat–the average ordinary Ahmad, Ah Chong and Muthu? We know that Bersih is being led by civil society elites with politicians joining the bandwagon.

  With less than a week to go, the July 9 rally has entered a new phase following the ban on BERSIH. It is about the battle of ideas and viewpoints. Dr. Chandra has delivered the first salvo. His piece is reaching the “Malay audience and readership” of Utusan Malaysia. A response is urgently required.–Din Merican

 2. A Righteous Concept or an Idea cannot be cogently argued against. It can be debated ad infinitum, but the seed has been planted into the deep soil of the human yearning to see Justice Done, not mere hypocritical application of Laws forbidding this and that.

  The forbidden fruit is indeed sweet, like a strangler fig. The tree will grow by means beyond that of mere rhetoric and dialectics. No one of substance is interested debating this excreta of ‘status quo’.
  _________
  CLF, we are fighting in the court of people opinion. It is all about winning the hearts and minds of the often fickle Malaysian public and creating and managing perceptions. Public relations matters and I think in their quest for clean and fair elections, Ambiga and her associates have overlooked this aspect of the campaign. Even a noble and just cause like Berish2.0 needs to be sold to the public.

  Playing with emotions by both sides of our politics is unhealthy because people can get hurt or even die when the rally gets out of control. Then the blame game starts…look at Kugan, Teoh Beng Hock and Ahmad Sarbani…politicians get on with their politics; it is their vocation, but these individuals they are gone and will be forgotten soon enough. Who remembers the dead in Egypt, Tunisia, Libya, Bahrain, Yemen and Syria and in Dafur,Sudan or for that matter Cambodia, but those leaders like Mubarak, Ben Ali, Ghaddafi, Sudan’s Omar El-Bashir, Bashir Al-Bashir.—Din Merican

  p.s.
  Here is some history:
  Sunday, February 13, 2005
  Sudan’s President Omar Bashir named world’s worst dictator

  US Parade magazine’s yearly list of the planet’s 10 worst living dictators has named Sudan’s Omar Bashir as the head of world’s most ignominious class. Here is a copy of a UPI report:

  Although last year Bashir ranked a mere seventh among the 10 worst dictators, this year’s list has him as the worst of the worst because of the 70,000 people who have been killed in Sudan’s Darfur region and 6 million internally displaced as a result of Khartoum’s ethnic cleansing, contributing editor David Wallechinsky wrote in Sunday’s edition of Parade.

  Among his signature forms of abuse: slave trading and aerial bombing of women’s and children’s refugee camps. Following Bashir are, in order: Kim Jong Il (North Korea), Than Shwe (Myanmar, formerly Burma), Hu Jintao (China), Crown Prince Abdullah (Saudi Arabia), Muammar al-Qadafi (Libya), Pervez Musharraf (Pakistan), Saparmurat Niyazov (Turkmenistan), Robert Mugabe (Zimbabwe) and Teodoro Obiang Nguema (Equatorial Guinea).

  Receiving dishonorable mentions are King Mswati III (Swaziland), Aleksander Lukashenko (Belarus) and Fidel Castro (Cuba), the world’s longest-reigning — and in Latin America an almost beloved — dictator.

  Wallechinsky developed his list by consulting such human rights groups as Freedom House, Amnesty International, Human Rights Watch and Reporters Without Borders.

  Bashir bumps Kim Jong-il off first place in world’s worst top ten

  13 Feb: South Korean news has picked up on the story: North Korean leader Kim Jong-il comes second in a sorry top ten of the world’s worst dictators compiled by the US magazine Parade. The magazine, a weekend supplement to 340 US newspapers, said in its Sunday edition Kim was the among the planet’s worst living dictators because of the personality cult surrounding him and his late father Kim Il-sung, the oppression of a third of North Koreans classified as a “hostile class”, detention of 250,000 political prisoners, public execution of dissidents, and suppression of press freedom. The annual list was compiled by Parade contributing writer David Wallechinsky.

  Musharraf included in world’s 10 worst dictators list!

  13 Feb India news says even though US President George W Bush has time and again acknowledged Pakistan President General Pervez Musharraf’s contribution in the US led global War on Terro’, an American weekly magazine has included Musharraf among the “world’s 10 worst dictators”.

  According to the Daily Times, Parade, which is distributed with every newspaper delivered to an American home or sold on the street or at a newsstand at weekends, has compiled in consultation with Human Rights Watch, Freedom House, Amnesty International, and Reporters Without Borders, a list that places General Musharraf among the ‘world’s worst 10 dictators” along with others like Kim Jong Il of North Korea, Omar al-Bashir of Sudan, Than Shwe of Myanmar, Hu Jintao of China, Crown Prince Abdullah of Saudi Arabia, Muammar Gaddafi of Libya, Saparmurat Niyazov of Turkmenistan, Robert Mugabe of Zimbabwe and Teodoro Obiang Nuguema of Equatorial Guinea.

  “Two years after seizing power in a military coup that overthrew an elected government, Gen Pervez Musharraf appointed himself President of Pakistan. He recently agreed to step down as head of the military, then reversed the decision, claiming that he was best suited to unite Pakistan’s contentious political and military elements. ‘The country is more important than democracy,’ he said. Pakistan has endangered the world by spreading nuclear technology. Last year, it was discovered that Abdul Qadeer Khan, head of Pakistan’s nuclear weapons programme, has been selling nuclear technology to North Korea, Libya and Iran. As for civil liberties in Pakistan, a woman who has been raped may present her case only if she can produce four Muslim men who witnessed the attack,” the paper quoted the report as saying. (ANI)
  – – –

  Man’s inhumanity to man

  Following on from the post above, it is interesting to see Middle East Financial Network online Feb 12 carrying the same UPI report titled “Omar Bashir named world’s worst dictator”.

  Here’s hoping the news item will spread on the Internet and reach him and all the other dictators listed, in time for Valentine’s Day as a message from the world to make love not war. Who knows if it might sober them up and change their mindset. If their wives, children, relatives, friends and religious leaders got to hear about it, maybe they could make a difference. Mankind needs more love, not hate and cruelty.

  Note the absence of females among the list of those who mass murder defenceless women and children. Since when did men stop protecting women and children? Men really must wake up to what is going on or they will, like the Neanderthals become extinct. It might take 10,000 years or more but with so many psychos in power and so few men willing to do stop them, who needs any of them?

  On the other hand, with a population of six billion human beings chasing resources, maybe the world needs such predators. After the holocaust and Rwanda the world said “never again” but it was less than ten years ago, and a two hour flight away from here in England, that genocide occurred in Bosnia while the world watched. Mankind is not as civilised as we like to believe. There is a long way to go yet. Genocides will continue to occur. Too many humans amongst too many predatory barbarians. Perhaps sporadic culling of humans is part of nature in their battle for survival. I have no other explanation for mans inhumanity to man.

 3. Dato, why do you think Chandra Mudzaffar wrote this piece in Malay and Utusan Melayu is so willing to reproduce it? If he is indeed a respected academic and demand respect, then he should stop playing partisan politics and air his views objectively and without bias. As it is, whatever Chandra Muzaffar say, it is taken with a tinge of suspicion.
  ________
  Good comment. I never said that Chandra should be taken at face value. But please read my response to CLF.–Din Merican

 4. Okay lah, eiz, kalau aman dan terartur. Ajen-ajen pihak tertentu akan membuat jahat supaya BERSIH dipersalahkan.Kita kena rasional dan matang dalam hal ini.–Din Merican

 5. Hmmm .. Chandra Muzaffar again ! Does anybody think Utusan Malaysia’s readership will be able to understand this CREEP’s thoughts?

  In an enviroment where we have the Director General of the registrar of societies who does not know is LAWS , the Deputy Director General of the erection commission who does not know his ROLE as the deputy director general , and UMNO barisan leaders who make such brazen statements that is so unbecoming of national leaders – with this kind of quality , i don’t think Chandra’s remarks here is going to make any headway amongst Utusan Malaysia’s readership.

  Even Riduan Tee does not have the brains to understand Chandra’s abstractions .

 6. Dato,
  From your recent statements/comments, you seem to favour Bersih calling off the rally probably for fear of so-called agent provocateurs and the rally itself getting out of control. I thought only the Chinese harbour such fears and ‘mati-mati’ also you cannot muster 5% of them out of the whole attendance? I can only wait and see the numbers when the rally indeed starts, but, I hope they will be more participative this time around.

 7. If the rally is on, I will be there. I hope to see you there too, Foch Avenue since you are unafraid of the consequences of uncontrolled crowd psychology. But I am warning all of the consequences of a massive walk for democracy in Kuala Lumpur. Roadblocks, etc will be deployed to prevent assembly at strategic locations. The FRU is waiting for us, this time no mercy. In November, 2007, they were very restrained. I am not sure this time.–Din Merican

 8. Dato’, the battle lines were drawn a long time ago in 1987 and magnified in 1997, amongst the Malays. Nothing has changed much, as their psyche remains divisively-disturbed. The Nons were the malleable but pragmatic ones, and they are now firmly entrenched with the Opposition. They no longer support the status quo.

  This Rally is is not so much about perceptions, ethics or court of public opinion, but about managing real time disgust and anxiety regarding the perceived lack of leadership where policies are advertised – but not implemented. There are few ‘fence-sitters’ which number 5% of the voting public. We can consider these as the ‘margin of error’. However, there is indeed a generational and urban-rural divide. UMNO and it’s cohorts have been replaying racial-religious anachronistic melodramas, yet have not succeeded. This is their last opportunity – but their reasons are incoherent and puerile.

  The Rally is not about foreign interference, political ideologies, creed, race or anything else, but the need to influence these fence-sitters. Crackdown goes against the norms and notions of ‘fair-play’. It’ll boomerang back at the Authorities.

 9. ” In November, 2007, they were very restrained. I am not sure this time” –Din Merican

  Why is that so?

 10. Chandra is a man without principles. What shall I say about one who was Aliran President, BN critic, PKR Deputy President and now UMNO supporter and apologists.
  What do we do with chameleons?

 11. I recall those days of the late sixties. I was staying with my parents in the 4 storey building at the junction of San Peng Road next to the present Shell and opposite the Sekolah Tsun Jin. Immediately after the 1969 riots, we were fed our daily, without fail, complimentary lunch of tear gas by the FRU mercilessly, and being curfewed, and with no where to escape, you can imagine the experience. Well now? maybe an additional element of chemically laced water.

  I will definitely come up and introduce myself if we happen to meet at the rally. Looking forward to that.

 12. BERSIH is not about me – Ambiga

  We have heard this before. She’s a lawyer and this is one of the ways the advocate gets to put across his or her point to the jury knowing it would be objected to. By repeating her comment, she’s making it so. To take her out now would only prove her point i.e. that it is about her. And so they will not. Not for now.

 13. Public relations matters and I think in their quest for clean and fair elections, Ambiga and her associates have overlooked this aspect of the campaign – Dato

  She hasn’t forgotten that it is about her. Didn’t she say that it is not about her? BERSIH organizers would do well to select another iconic figure who is known for his neutral stance as symbol for its cause. Who could do better than our very own bloghost?

 14. This is a weak start to the chicken game. It is clear which party will veer off the bridge and into the water below. But that is not the point. The point is in making a big splash so ripples that follow would reach foreign shores. After that? After that it will be business as usual.

 15. This Harris guy is still talking about due process. What a joke. It has been shown time and again that the court is not the forum you would want to take your issues to. Not in Malaysia. As for the police, why should they even bother to answer questions? The joke is on them too.

 16. Heard Chandra Muzaffar speak at UM a decade ago.
  That was then, this is now.
  He has zero credibility, in my opinion.

 17. I don’t blame Chandra if he is physically handicapped; this is beyond his control.

  But I despise him for knowingly letting his brain to deteriorate to the point of atrophy and intellectual bankruptcy. He is the chairman of the so-called JUST foundation. I wonder where he got his funds from to justify his non-existent activities to the downtrodden of Malaysia. All I know now about this former champion of democracy is that he has degenerated into the top lapdog and apologist for the fascist UMNOputra regime.

 18. Be careful of Chandra’s rocket launcher. Even Che Det was afraid. But by now we know Chandra’s rocket launcher is “failure to launch” type. Lots of Bang but no damage done-shooting blanks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.